ljetna meditacija

Ljetna meditacija
Da je vruće i da se gotovo sve lijepi na vama i vise osjećate iznureni i umorni od vrućine; što učiniti da taj osjećaj ode iz vas. Jedna od dobrih i uvijek efikasnih metoda je meditirati. No za to vam nije potrebno otići na tečaj meditacija i ako i to nije loše ako ste se odlučili, Dubravka Manola majstor reiki tehnike vam preporuča jednostavnu i ugodnu meditaciju prikladnu za ljetne dane.
No, krenimo od početka. Ako ste odlučili meditirati i to bilo koji tip meditacije prvi efekti te vaše aktivnosti će se vidjeti tek nakon 21 dan. Nadalje meditirati treba uvijek u isto vrijeme u tijeku dana ali prema vašem osobnom afinitetu. Ako teško zaspivate, meditirajte prije spavanja. Ako se teško ujutro koncentrirate na vanjski svijet, meditirajte ujutro. Ako ne volite podnevne vrućine, meditirajte popodne. Ali molim vas, uvije u isto vrijeme. To isto vrijeme nije točno u 15 sati, može to ponekada biti i pola sata ranije ili kasnije ali oko 15 sati svaki dan. No, moguće je da radi nekih važnih dogovora jedan dan morate u tih 15 sati biti na nekom mjestu, taj dan meditirajte ranije ili kasnije.
Opet vas molim da radi takvih dana unutar vaših 21 dan meditacija ne odustanete unaprijed od meditacije. Pa i ako niste u mogućnosti se organizirati tih ključnih 21 dan meditirajte ljeti i tako si dajte oduška da vaš ljetni odmor bude još intenzivniji, te kada se vratite svakodnevnom poslu vi budete odmorni, puni novih ideja i sretni jer ste unutar sebe otkrili ljepotu življenja. Voljela bi da kao posljedica ove ideje o ljetnoj meditaciji krenete svakodnevno meditirati, jer će te tako jednostavnije i odgovornije raditi vaš posao od koga živite. Moja životna deviza je: ‘ mir iznutra, a aktivno prema van’; tada je sve moguće, lako za realizira, tada u vama nema nagomilane ljutnje i bijesa, nezadovoljstva i napora svakodnevnih obveza. Iskušajte, nemate  što izgubiti, biti će te mirniji i opušteniji, a vaša okolina sretnija jer ste postali jednostavno ugodna osoba.
Sad o meditaciji: sjednete na stolac, ležaljku, ili stijenu te započnete sa svjesnim disanjem: tri duboka udaha kroz nos i izdaha kroz usta uz potpunu svijest da sada dišete i da u vas kroz zrak ulazi mir i izlazi sve što niste. Nastavite sa vašim ritmom disanja ali potpuno svjesni da dišete još nekih minutu dvije te dopustite da ugoda i toplina ulaze u vaše tijelo odozdo prema gore kao svjetlost boje koju najviše volite. Nije bitno u ovom trenutku da vi vidite tu boju nego, da se prepustite osjećaju kako ona ulazi u vas kroz vašu prvu čakru ili između nogu i ispunja vaše tijelo ugodom i milinom. Zamišljajte kako ona ulazi u vas i kako polagano ide sve višlje u vas, sve tok jednog trenutka ne osjetite kako energije izlazi iz vaše krunske čakre ili tjemena, van u prostor oko vas. Sada je trenutak da dopustite toj energiji neka kao slap svjetlosti, topline, miline, klizi po vašim ramenima se do vaših nogu.
Ponovite ciklus još dva puta te se lagano bez žurbe vratite u ovdje i sada. Nakon pet minuta ustanite i popijte čašu vode, a ako je moguće, okupajte se ili barem istuširajte pa u život, već ovisno u koje doba ste meditirali.
Ako znate reiki tehniku, bilo bi dobro da nakon meditacije odradite mali tretman ako ste završili prvi stupanj ili se obučete u sva tri simbola redom, prvi, drugi pa teći te na kraju uvijek prvi na područje vašeg uha, te u život, u koliko znate Reiki simbole.
Znam kako je sada trenutak da vam objasnim što je to mali tretman jer kako znam dio majstora-učitelja na tečajevima učenja Reiki tehnike ne pokazuje takvu vrstu tretmana. Najbolje je da to činite stojeći uz otvoren prozor ili u prirodi. Postavite ruke u početni položaj nakon što ste tri puta duboko udahnuli i izdahnuli kako je opisano u meditaciji te postavite recimo, lijevu ruku na poziciju prve čakre, a desnu na poziciju sedme. Vibrirajte u sebi: svjetlost, energija, ljubav, harmonija. Nakon što osjetite toplinu pomaknite lijevu ruku na drugu čakru a desnu na šestu. Sada ponovno ponavljajte polaganu i s punom prisutnošću vibraciju: svjetlost, energija, ljubav i harmonija. Jasno kada osjetite i tu toplinu nastavite s lijevom rukom na trećoj čakri a desnu postavite na petu. Vibrirajte i nakon pojave topline postavite obije ruke na četvrtu čakru. Kada ste i tu osjetili Reiki energiju, vi postavite dlanove na početni položaj, ali klizeći preko prsnog koša. Sada postavite jedan pa drugi dlan na sedmu čakru pa nakon vibracije pređite s desnom na potiljak a lijevu postavite na čelo. Nakon vibriranja svjetlost, energija i ljubav pređite na slijedeću poziciju, oba dlan su na očima, nakon toga su oba dlana na sljepoočicama, pa su oba dlana na zatiljku, te je jedan s prednje strane vrata a drugi s stražnje na nebeskom otvoru, te su oba dlana na srčanoj čakri. Stigli ste na posljednju poziciju malog tretmana: lijeva ruka je na prsnoj kosti a desna je na vrhu želudca. Tu se zadržite barem 5 minuta kako bi se uz poznatu vibraciju potpuno opustili, pa na  koncu postavite dlanove u ‘T’ poziciju, očistite svoju auru te zatvorite reiki kako vas je vaš majstor učio. Popijte vode, operite ruke, i u život. To je jasno mali tretman za one koji znaju Reiki tehniku prvog stupnja.
Eto i malog tretman za one koji imaju drugi stupanj ili i treći. Otvorite reiki kako vas je učio vaš majstor i s punom sviješću budite u prvoj i sedmoj čakri. Vibrirajte svjetlost, energija i ljubav pa polagano pređite s mislima u drugu i šestu čakru. Ovdje se očekuje potpuna opuštenost i prisutnost u mislima na odabranom mjestu. Ako vam misli bježe, samo se vraćajte u mjesta gdje su čakre. Nakon drugog para pređite u treću i petu čarku, pa na koncu uđite u četvrtu. Ako vam pomaže za bolju koncentraciju ili prisutnost, vizualizirajte i boje čakri. Prva-crveno, druga-narančasto, treća-žuto, četvrta- zeleno, peta-nebo plavo, šesta-tamno plavo i sedma-ljubičasto. Sada sa svjetlošću povežite sve čakre redom odozdo prema gore s prednje strane, pa odozgo prema dolje sa stražnje strane. Učinite to dva puta, pa nastavite s ispisivanjem simbola iznad vaše glave u obliku svjetlosne kugle pune sadržaja, prvo prvog simbola-Cho-ku-rei koju polagano propuštajte kroz cijelo vaše postojanje. Nakon toga postavite u svjetlosnu kuglu drugi simbol-Sei-he-ki i opet ga propustite kroz vaše cjelovito postojanje. Na koncu učinite to s još jednom svjetlom kuglom u kojoj je energija trećeg  simbola-Hon-sha-ze-sho-nen. Dlanovi su za to vrijeme svijeni na prsima tako da se dlanovi gledaju te da energija putuje iz jednog u drugi. Kada se simboli stope s vama i kada osjetite toplinu u dlanovima, očistite svoju auru, zahvalite reiki energijama na ugodnom danu, i jasno opet popijte vode, operite ruke, i u život. A ako znate i majstorski simbol, nastavite nakon trećeg i s njime u svjetlosnoj kugli i to je to.
Još jedan mali savjet za ‘reikijaše’, odradite mali tretman ili se obucite u simbole te se legnite na površinu mora, jezera ili u napunjenu kadu i uživajte. Reiki energija i simboli će vas voditi u svijet tišine i unutarnjeg mira. No, malo upozorenje, ako ste na moru ili jezeru, pazite da vas voda ne odnese predaleko te radi toga zamolite nekog od vaših kompanjona na odmoru neka pripazi na vas dok tako bezbrižno plutate na vodi.
Ugodan vam odmor i povratak u svakodnevnicu, a ako imate dodatnih pitanja ili ideja koje želite podijeliti sa majstoricom reiki tehnike Dubravkom Manola, javite se na adresu: dubravka.manola@zg.t-com.hr. ili se poslužite s knjigom Reiki svijet simbola koja je priručnik za one koji imaju reiki drugog ili trećeg stupnja.