Darivanje

Čarolija roditeljstva
Darivanje, igra iznenađenja i prihvaćanja dječje osobnosti!
Dolazi vrijeme darivanja i vi kako novi pridošlice u roditeljskom zanimanju za vašeg  malenoga trebate odabrati darove kojima ćete razveseliti dijete ali ga i podučiti. Igra i igračka su najefikasniji način učenja novih pojmova, predmeta i sadržaja. No trebate prihvatiti da ako ste po cijeli dan pedagog vašem djetetu, tada će mu se ta vaša stalna poduka pretvoriti u moru i dosadu. U svemu je dobro odabrati pravu mjeru. Jer će inače ono nesvjesno odbijati vaše stalne savjete i ozbiljnost kako sve treba činiti s odgovornošću i stalnim imperativom kako je nešto korisno za nešto. Vaša pretjerana stalna ozbiljnost, odvesti će vaše dijete u glumatanje odraslih. Budite svjesni kako se radi toga lako može dogoditi da dijete kasnije odbije odlazak u školu, jer mu je tamo tako dosadno. Biti iskren i spontan uz jasnu odgovornost za postojanje djeteta, daje vam punu slobodu da se vi igrate s njime te skupa budite sretni.
Dopustite sebi neka se ponekad dogodi, da ga samo volite i igrate se s njime kao u doba vašeg djetinjstva. Igračke birajte prema sebi i svojim idejama, ali i prema karakteru vašeg malenog kako bi mu osigurali razvoj sukladan njegovim datostima te mu s lakoćompribližilisvijet odraslih.
Krećemo od odluke kako pravilno i u skladu s dobi djeteta odabrati igračku? Prema  stavu o životu koji zastupamo kroz ovu kolumnu, prednost imaju prirodni materijali od kojih su izrađene igračke: drvo, papir, tkanina te posebne vrste plastike namijenjene djeci. Što je dijete manje ti predmeti moraju biti zaobljenih, dovoljno veliki ili mali, prilagođeni njegovoj ručici kako bi ih ono s lakoćom primilo te istraživalo. Važno je da su igračke živih boja kako bi ih dijete s lakoćom uočilo. Bitno je da uz igračke nabavite i dovoljno veliku kutiju gdje će te ih vi i dijete, skupa slagati kako bi ono steklo naviku pospremanja, nakon igre.
Ritual pospremanja prije spavanja je jedna od vrhunskih uspavanki, jer se dijete vezuje za svoje igračke i pospremajući ih prihvaća da je i njemu vrijeme za počinak. Od trenutka kad je vaše dijete propuzalo, došlo je vrijeme da i ono sudjeluje u pospremanju igračaka, pa makar ih ono nesvjesno malo stavljalo u kutiju, malo vadilo van. Pokažite strpljenje u tim trenutcima i upornost ponovnog vraćanja predmeta u kutiju, uz stalno objašnjenje kako igračke moraju na počinak, jer je vani duboka noć kada sve ide spavati. Objasnite kako je san potreban svima, jer kad dođe sunce ujutro svi trebaju biti odmorni i spremni za novu igru.
No vratimo se na događaj darivanja, kupljeni pokloni su zamotani u šarene i šuškave papire i dijetu ste dopustili da ono samo otvora pakete. Ponašajte se kao da ni vi ne znate što je u paketu kako bi uzbuđenje kod otvaranja raslo i pretvorio se u razdragani ushit oduševljenja, jer je u paketu igračka koju je na neki način dijete posredno kroz vas odabralo. Dopustite mu neka trga papire. Potičite ga svojim navijačkim tonom podrške na to, pa će otvaranje paketa biti njegovi trenuci ispunjeni potpunom radošću istraživanja, što se u njima krije. Nemojte odmah nakon otvaranja paketa pospremati papire. Ostavite taj slatki nered te dopustite djetetu da nožicama tapka po papirima i uzbuđeno komentira dobivene darove. Potičite ga svojim smijehom i radošću, jer se njemu nešto dopada, pa da trenutak prihvaćanja nove igračke traje što dulje, jer tada raste adrenalin u djetetu i ono spoznaje osjećaj unutarnje radosti, jer se dogodio trenutak sreće; dobio je auto, dobila je kocke za slaganje, itd. Tako će cijeli prostor sobe biti ispunjen njegovim slatkim i sretnim smijehom. Logično i vašim, jer i vi potpuno sudjelujete u tom događanju, istraživanja nove igračke. U toj razdraganoj smijuriji i otkriću novih predmeta otvaraju se spoznaje bogatstva vanjskog svijeta koji okružuje dijete.
Dopustite djetetu neka prvo ono improvizira kako bi se igralo s tim novim predmetom. Ono neće vjerojatno iz prve spoznati kako se treba rukovati s novom igračko. Zato tek nakon njegovog traženja od vas da ga uputite u tu novu igru, vi pokažite kako to znate jer ste vi odrasli; a ono zna kako odrasli znaju što se s nečime čini. Nemojte zaboraviti kako vam ono vjeruje. Bitno je da dijete uvijek uz vas osjeća sigurnost kako vi to znate što se u životu čini pa da se s lakoćom prepusti vašim savjetima.
Međutim vaše bi insistiranje da mu vi prvo pokažete kako se s tim novim igra, odbilo njegovu znatiželju za istraživanjem novog predmeta te neće nastati u njemu snažan i sretan ushit, jer ono istražuje nešto potpuno novo. Ako se i ošteti nova igračka, jer je ono nespretno rukovalo s njom, nemojte reagirati. Igračke su tu i radi toga da se pokvare i nakon istraživanja i odbace kao nepotrebne, jer su pokazale što su imale.
Ali ako mu nabavljate samo dugotrajne igračke te ga učite kako mora biti stalno pažljiv u igri s njima, igračke za njega postaju vječne, ono se vezuje uz njih. Nije dobro da se dijete  previše vezuje za te predmete i to je jednako tako loše kao da su sve njegove igračke od tanke i lako lomljive plastike. Moglo bi steći krivu naviku da pati jer mu netko dira njegovu stvar ili se ta njegova stvar raspala pri njegovom prvom dodiru. Osjećaj sebičnosti ili osjećaj krivice su osjeti koje treba što prije otpustiti iz djetetovog sjećanja. Potrebno je da u djetetovom okruženju bude dio onih što traju te dio onih koje nakon prvog druženja prestaju biti igračke i pretvaraju se u smeće, kako bi ono spoznalo balans obije mogućnosti.
Kada je otvoren zamotuljak s poklonom, dopustite prvo djetetu neka se ono naigra s tom novo-dobivenom igračkom pa ga tek onda tražite neka je posudi drugom djetetu. Tako se neće previše vezati uz tu igračku ali neće ni razviti ljutnju na to drugo dijete koje traži baš tu tek dobivenu igračku. Biti darežljiv je lijepa osobina ali biti budalasto darežljiv nije dobro jer će tako vaše dijete postati inferiorno ili agresivno. Malo agresije nije tragedija ali histerična agresivnost je loš znak da se od djeteta tražilo ono što ono nije u stanju prihvatiti. Darovi su tu da se osjetimo sretni i tako pri svakom darivanju poklonite i dio svoje ljubavi i prihvaćanja djeteta, ono će vam to znati uzvratiti.
Djeca najviše vole jasne boje, posebno snažno crvenu, narančastu, zelenu, žutu, plavu dok su crno, sivo, smeđe za njih boje koje ih ne privlače. Prekrasno je ako je predmet fluorescentan ili pak zlatne ili srebrne boje. Bljeskanje u mraku je čarolija koju svi vole. Prskalice u novogodišnjoj noći, vatromet su doživljaj koji svako dijete voli. Kako dijete raste logično je da mu dodajete među igračke sve nove predmete boja koje može susresti u prirodi, jer se ono tako povezuje sa svima što ga okružuje te odbacuje strah od nepoznatoga.
Kako bi mu priznali odrastanje i sposobnosti uočavanja ljepote ili korisnosti prema predmetima koji ga okružuju, dopustite mu da vam daruje otpali jesenji list kao neku važnu stvar. Tako i vi njemu dopuštate da vam daruje nešto što ono bira za vas. Događa se u tim trenutcima razmjena razumijevanja i ljubavi te temeljni osjećaj koji povezuje dijete s roditeljima, njihovo bezuvjetno prihvaćanje.
Ključ lakoće odnosa s djetetom je iskrenost, spontanost, prihvaćanje, razumijevanje i sve se to ustvari zove se Ljubav, koja je jedini pokretač ka harmoničnom postojanju. Voljeti ne znači zatvoriti oči pred neugodnim situacijama, jer ljubav je stalno prisustvo svijesti da to što vi kao roditelj činite djetetu, kreće iz vašega srca s jasnom namjerom da ono osjeća duboku unutarnju sreću i sigurnost odrastanja, uz vas. Tako su darovi od strane vas birani prema sklonostima koje ste uočili promatrajući vaše dijete, a ne prema onome što ste vi željeli u vašem djetinjstvu. Promatrati dijete kako raste i poticati njegove osobnosti kroz biranje igračaka što njega pokreću ka sigurnom i svjesnom postojanju, vas čini da ste ispunili  zadatak, biti rodilje, a dijete odrasta u okruženju ljubavi i prihvaćanja. Kroz igračke uči pokrete, postaj spretno te uočava potencijalne opasnosti koje su posljedica njegovoga neiskustva.
Kupiti igračku sukladno materijalnim mogućnostima, umotati je u šareni papir te je dati s puno ljubavi koju zrače vaše oči, dijete zna da je dobrodošlo u svijetu odraslih. Sretni vam blagdani i puno radosti pri darivanju vaših malenih, djevojčica i dječaka!
Piše: Dubravka Manola
voditeljica Škole lakoće življenja