Snaga Mantre

on

Ovih dana sam razmišljam kako razumjeti snagu Mantre i kako je odabrati odgovarajuću da bi se dobio rezultat koji se stoljećima krije u ponekim od njih. Tibetanci najviše cijene mantru: „Om mane padme hum!“. Nju izgovaraju na stotine puta tijekom dana i ona ima pomaže da su opušteni, usredotočeni, svjesni svega što ih okružuje. Pojedinačno riječi znače: om – univerzalna riječ koja pokreće sve što jest, mane- je sveto, padme – rascvjetalih na tisuće lotosovih cvjetova, koji su simbol složenosti svega što postoji i hum- sve to skupa transcedentira u blagoslov općeg postojanja.

U mantranju im pomaže i molitveni mlin, kojeg vrte s desna na lijevo i u kome je beskonačna traka na kojoj je napisan tekst mantre. Pri svakom okretu mlina mantra se ponavlja 108 puta. I tako oni hodajući po bespućima  tibetske visoravni, se druže s Univerzumom i svjesno koračaj k cilju, a to je prosvjetljenje.

Osim ove mantre u hinduizmu i budizmu ima cijeli niz duljih ili kraćih, koji pomažu čovjeku da očisti mozak od slaganja Samasare, imaginarnog svijeta koji se temelji na pojedinčevim vizijama onoga što vidi i onoga što misli da je vidio.  I kada se to još pomiješa sa svjesnim disanjem, osoba sigurno korača ka svojem prosvjetljenju.

I mi u zapadnoj civilizaciji imamo svoje mantre, kao što su molitva Oče naš ili Zdravo Marijo. Na žalost su preduge, pa teže oslobađaju um od vezanosti uz nezadovoljstva, tuge, nesreće. No, znam ljude koji su im predani. Dok si s njima, oni zrače smirenost, prihvaćanje, ljubav.

Učeći i radeći s ljudima došla sam do zaključka, da svatko od nas može složiti svoju mantru, koja će mu pomoći da pokrene neki dio svojeg postojanja. Znam da ta rečenica ili samo riječ, mora u sebi imati afirmativno značenje, jer samo tako nas otvara putu k rješenju situacije koje nas muči.

Tražimo posao, optimalna mantra prije spavanja i kroz dana je: „Radim na poslu koji me ispunjava.“

Hoćemo pronaći partnera za bilo koju domenu života: „ Otvorio sam srce partneru koji me ispunjava.“

Bitno smo bez novca, a računi se gomilaju: „Lakoćom plaćam račune.“

Imamo dijete koje je na životnoj prekretnici, a jako je nesigurno što odabrati, mi kao roditelji prije spavanja izgovaramo: „ S punim povjerenjem podržavam tvoj izbor.“

Molim, prije spavanja, odaberi svoju mantru, i laku noć, te sretno koračaj u ono što biraš…

Namaste, tashi delek, ostani sretan s božanskim u sebi.